Interview The Joking Hiro

Main musik laju ni memang nampak hebat. Tapi rata-rata pemain musik laju yang aku kenal (amatur musician),  menghadapi masalah bila nak main musik slow.. hoho. Tapi idea tu kadang-kadang sampai time dia, meleleh je keluar.

Itu yang berlaku dalam band experimental bernama 'The Joking Hiro' ni. Berlatar-belakangkan pemain musik laju, mereka menefaatkan idea diorang dalam projek band ni...




SESI INTERVIEW DENGAN THE JOKING HIRO

editor: salam bro
syafran hafiq: wslm
editor: so apa cerita The Joking Hiro ni? Ada kena mengena dengan raja lawak ke?
syafran hafiq: hahahahaah
syafran hafiq: takde la wei
editor: hehe
syafran hafiq: ini name projek di beri oleh kawan aku merangkap drummer band ni
syafran hafiq: iaitu si zahir(ed)
syafran hafiq: dia suka nama tu
syafran hafiq: lagipon memang dia seorang yang kelakor
editor: ooo
syafran hafiq: hahahaha
editor: line up dua orang je?
syafran hafiq: yup
syafran hafiq: dua orang aje
editor: bila start projek ni dan macamana boleh ter'start' pulok
syafran hafiq: projek ni start sekitar julai 2010
syafran hafiq: mase tu aku study di penang
syafran hafiq: mase ni aku betol2 rindu nak main muzik
syafran hafiq: so aku jumpa dengan si ed ni
syafran hafiq: kebetulan dia ni sama citarasa muziknya dengan aku
syafran hafiq: so kami mula buat lagu
syafran hafiq: masa ni aku banyak dengar the white stripe
syafran hafiq: radiohead
syafran hafiq: dan j-rock
syafran hafiq: band2 macam x-japan,luna sea n etc
syafran hafiq: begitu la ceritanya
editor: ooo
editor: ko ni kan dah biasa main musik laju-laju. ni main slow pulak. ada masalah tak?
syafran hafiq: hahahahaah
syafran hafiq: ada la sikit2
syafran hafiq: tapi nasib baik la kat uitm dulu aku dah slalu main muzik seperti jazz n blues
syafran hafiq: tapi still ada prob jugak
syafran hafiq: yela
syafran hafiq: lama tak practice kan
editor: haha malas. macam aku.
syafran hafiq: hahaahah
editor: ok ok sambung ko nk cakap apa
syafran hafiq: takde mase sebenarnya
syafran hafiq: dah abis dah
syafran hafiq: nest question
syafran hafiq: eh eja pon salah
syafran hafiq: hahaah
syafran hafiq: *next
editor: ok ok
editor: jap
editor: amende nak tanya ni
editor: aa ko rekod tu guna gitar apa
syafran hafiq: epiphone les paul standard
syafran hafiq: efeknya pula aku pakai distortion
syafran hafiq: dan ada jugak pakai super octave
editor: owh. ok. bass? drum? mixing? recording?
syafran hafiq: bass??
syafran hafiq: hanya satu lagu saje pakai bass
syafran hafiq: lagu instrumental tu
syafran hafiq: aku pakai bass fender squier jazz bass
editor: oo.. aku dengar kat laptop kakak aku. spiker tak sedap. tak dengar sangat. huhu
editor: sambung
syafran hafiq: drum-standard drum kit+drumagog drum trigger
syafran hafiq: mixing and recording semua kat rumah aku aje
syafran hafiq: hahaaah
editor: ok ok
editor: ko cerita kan sikit pasal lagu yang ko dah buat takat  ni
syafran hafiq: lagu 1st yang aku buat "i love you from behind"
syafran hafiq: lagu ni senang citer lagu pasal seorang loser!!
syafran hafiq: yela
syafran hafiq: suka kat sorang pompuan dalam diam2
syafran hafiq: tapi tak berani bersemuka dan meluahkan perasaan
syafran hafiq: hahaahh
syafran hafiq: 2nd song-camelly
syafran hafiq: lagu pasal seorang perempuan bernama camelly
syafran hafiq: fullstop
syafran hafiq: 3rd song
syafran hafiq: Sebenarnya aku takde tajuk yg sesuai lagi utk lagu ni
syafran hafiq: instrumental song
syafran hafiq: pada mula nya tajuk lagu ni "dengar sini Intan"
syafran hafiq: tapi kemudian aku tukar ke "waiting for you"
syafran hafiq: dan mungkin akan bertukar lagi di masa akan datang
syafran hafiq: lagu ni memang aku buat berdasarkan pengalaman aku sendiri
syafran hafiq: serius ni
syafran hafiq: kisah seorang lelaki yang minat gile kat sorang pompuan tu
syafran hafiq: berkawan baik
syafran hafiq: dan akhir nya laki ni rasa cinta kat pompuan tu
syafran hafiq: tapi kurang keyakinan diri
syafran hafiq: dan tipis harapan mungkin
syafran hafiq: jadi hanya mampu menunggu suatu hari yang cerah dan bersinar dimana si gadis ni juga akn membalas cinta si lelaki
syafran hafiq: dan secara jujur
syafran hafiq: aku masih menunggu "dia" sehingga sekarang
editor: eh
editor: cerita pasal ko eh
syafran hafiq: eh kantoi la pulak
syafran hafiq: hahahahahaha
editor: tunggu jadahnya. ko kan dah tunang. kah kah kah
syafran hafiq: ni dah interview lain ni
syafran hafiq: hahahahah
editor: ok, next Q. ko menetapkan ke konsep genre dalam band ni?
syafran hafiq: nop
syafran hafiq: dulu aku ingat nak main folk rock
syafran hafiq: tapi macam terbatas gitu aku rasa
syafran hafiq: jadi senang jika dilabel sbagai eksperimental rock
editor: ok. apa plan terdekat untuk projek ni
syafran hafiq: aku ingat nak push menda ni projek as a serious project la
syafran hafiq: with a proper recording n etc
syafran hafiq: aku harap projek ni bole g jauh
editor: jauh macamana tu?
syafran hafiq: mungkin ke deria pendengaran budak2,makcik2 pakcik yang suka dengar radio hot Fm,era,suriaFM n etc
editor: uuu
editor: power
editor: ok
editor: ko rasa camana nak buat jadi macam tu?
syafran hafiq: haisshhh
syafran hafiq: itu yang aku buntu
syafran hafiq: buat masa ni aku just fikir record cantik2
syafran hafiq: pastu promote dalam internet
editor: ok. masalah copyright amacam?
syafran hafiq: itu biar lantak la
syafran hafiq: bodo la sape main cilok2 ni
syafran hafiq: hahahahaha
editor: hehe
editor: ko rasa apa yang unik pasal band ni?
syafran hafiq: unik??
syafran hafiq: hmmmm
syafran hafiq: pada aku biase2 aje
syafran hafiq: tapi yang aku bole cakap
syafran hafiq: semua lagu yang aku buat semuanya bersifat jujur
syafran hafiq: hahahaha
editor: translate jujur
syafran hafiq: emmm
syafran hafiq: jujur tu maknenya aku buat sesuatu lagu tu sempena perkara yang berlaku atas diri aku sendiri
editor: ic
editor: ok, apa part ko dalam band ni dan ed part apa. maksud aku part kerja la
syafran hafiq: ok
syafran hafiq: aku lebih pada compose n production
syafran hafiq: si ed ni kerja dia comment n betolkan apa yang tak kena dalam kerja2 aku
syafran hafiq: hhahahaha
editor: influence? ko control tak influence ko dalam projek ni. apakah mungkin ko menggunakan perkara dalam 'musik laju' dalam band ni?
syafran hafiq: yup
syafran hafiq: eh tak
syafran hafiq: aku tak kontrol
syafran hafiq: aku ambik mana yang aku rase sesuai
syafran hafiq: muzik laju???
syafran hafiq: emmm
syafran hafiq: mungkin bukan untuk yang ini
syafran hafiq: hehehehe
editor: hehe
editor: ok, ko rasa berapa bintang ko nak kasi kepada 'keseriusan' korang berdua terhadap band projek ni
syafran hafiq: 7/5
syafran hafiq: hahaahahah
editor: hehe. ok, sekarang ni camana nak follow rapat projek korang ni
syafran hafiq: aku rase buat mase skang ni better via facebook kami aje la
syafran hafiq: search aje the joking hiro
editor: ok. takpe. nanti aku cari dan kasi link skali.
syafran hafiq: ok
syafran hafiq: cun
editor: ok. nak tanya lagi. ko penah makan kacang pool?
syafran hafiq: tak penah
syafran hafiq: amenda tu??
editor: haa.. google la
editor: sedap beb.
editor: nanti ko datang johor kontek aku
editor: kontek awal2. boleh planning.
editor: haha
syafran hafiq: hahahahaah
syafran hafiq: ok2
editor: ok soalan lagi
syafran hafiq: ok
editor: ok tak aku interview? lama seh tak interview-interview ni. kah kah kah
syafran hafiq: hahahahahah
syafran hafiq: ok la tu
editor: ok last shout untuk entri ni
syafran hafiq: semoga lepas ni ramai akan support joking hiro
syafran hafiq: and doakan aku menemui kebahagiaan
syafran hafiq: hehheeheheheh
editor: hehe.
editor: ok. tu je la. aku dan ngantuk ni. huhu
syafran hafiq: aku pon!!

Comments

Popular Posts