Crossroads

cerita 'Aku Hidup Dalam Blues' tu macam tak kena gaya sangat kalau apa mat-mat nigger paham pasal blues. Tu yang lecturer classical marah bila scaling classical di campur dengan scaling blues. Dia merasakan satu penghinaan. Yelah, time tu, musik klasikal ialah sebgai musik untuk orang elit dan blues pula datang dari orang-orang marhaein.



scaling classical memang la lagi power dari scaling blues. Formaliti. Memang power. Sampai hari ni, gua tak dapat satu pun scaling lagu goreng classical. Yang gua tau, bantai kan aje. Tak ramai yang dapat follow disiplin semacam itu. Reading chords and play. blues pulak lebih kepada feel the chords. Peraturannya ialah tiada peraturan.

Dalam cerita Crossroads ni, ada jugak dia sentuh isu semasa time tu. kapitalisma vs blues-man. dan satu hal lagi, blues-man semua ingat yang layak jadi true-blues-man ialah nigger. budak yahudi kulit putih dari long island akhirnya berjaya membuktikan dia juga layak jadi mat blues..
dulu (2005), gua dapat tengok sedutan je cerita ni. part dia battle dengan gitaris antagonis (dilakonkan oleh steve vai). kagum betul tengok classical main guna gitar electric. agaknya sama dengan King Shah Metalasia kagum bila dengar sorang mamat ni main classical guna gitar karan (malmsteen). tapi steve vai sememangnya pandai berlakon. konon-konon salah scaling la pulok. siap poyo main salah-salah gitu.

apa apa hal pun, cerita ni rare..gi ah tengok kalo minat..

http://www.youtube.com/watch?v=uBeZhncX-uQ&feature=related


dapat jugak tengok cerita ni full punya..

Comments

akira|suri said…
cerita ke? indie movie?
tawawfayakof said…
haah. movie.. tengok2..

http://www.allmovia.com/mov/crossroads/

http://movie-megaupload.com/2009/03/26/crossroads-1986.html

Popular Posts