Islam is Simple, Culture is Complicated

Semalam aku terbaca satu quotes ntah dari mana sembarang bertulis "Islam is Simple, Culture is Complicated". Ada pulak yang like tu.

Adakah mereka yang mengelike tu tak tahu significant kedua dua Islam dan Culture itu?

Oleh kerana budaya itu complicated, maka haruskan ianya dianggap tidak penting?


Kata Datuk Haji Maiden bin Kadir Shah "Tak tahu tak apa, jangan kata tak boleh".

Jadi, jangan suka hati sangat buat statement.

Comments

m taufiq a aziz said…
Islam is the way of life,setiap orang mukmin adalah orang Islam.Setiap orang Islam tidak semua nya mukmin.Agama dan Budaya berlainan tetapi budaya Melayu tidak bercanggah dengan agama kita.

Budaya kita berbeza dengan budaya Arab.Dari aspek pakaian,bahasa,tutur kata,peradaban,adat & tradisi.Orang Melayu Islam ada identitinya.Orang Cina Islam ada adap budaya mereka begitu juga orang Pakistan mereka ada budaya mereka.

Orang Arab Yaman jika kita bertandang dan makan ke rumah mereka,budaya mereka berbeza.Jika kita nak tambah makanan mereka sajikan lauk beserta dengan kuali ditengah tengah meja.Cuba bayangkan jika dirumah kita,apabila tetamu bertandang kita letakkan kuali diatas meja,apa respond tetamu kita ?

Orang Arab jumpa kawan kawan, budaya mereka berpelukan dan mengucup pipi kita, jika kita bawa anak perempuan & isteri, boleh ke kita benarkan mereka memeluk dan mencium isteri kita.Pasti kita tak benarkan.

Tetapi hari ini ramai orang kita yang berfikiran jumud mengenai isu yang remeh.Bersalaman dengan bukan muhrim haram termasuk dengan sepupu,bapa saudara & sanak saudara.Budaya Melayu kebiasaan nya apabila berjumpa dengan kawan & sanak saudara kita akan bersalaman,bukan peluk sambil mencium pipi seperti budaya Arab.Tetapi jika orang Arab berciuman pipi tidak di kira haram kerana budaya mereka.Cuma apabila kita bersalaman dengan sanak saudara yang bukan muhrim, haram mcm buat dosa besar...cium mcm orang Arab tak haram...

Dicadangkan akan datang jika jumpa sanak saudara tak payah bersalaman ,say hai aje atau beri salam tapi jangan bersalam......

Datuk Nenek Moyang kita semenjak beratus tahun dahulu telah mengamalkan budaya tersebut...tak ada masalah pun tapi hari ini terlalu ramai golongan bijak pandai ,alim ulamak dengan fatwa baru mengeluarkan pendapat yang berbagai bagai...

hari ini kita belajar sampai Universiti seolah olah lebih pandai dari Datuk Nenek Moyang mcm tu ke !
Jika dulu ada Universiti Datuk nenek Moyang kita dah masuk dulu.pasal tak da zaman tu.

Soal nya siapa Islam & beriman dahulu,kita ke atau Datuk nenek Moyang kita ?

Siapa lebih alim dulu kita ke Datuk Nenek kita ?

Jangan sombong dengan Sarjana,sijil,Dr atau master,kita lebih pandai dari Datuk Nenek Moyang kita !

Ingat ,jika tiada mereka tiada kita
Jika mereka tak didik kita, boleh ke kita pandai !

Hari ini ramai ulamak fasiq,ulamak yahudi,ulamak munafiq dll yang berceramah sambil mengeluarkan nas dan pendapat yang berbentuk yang negatif dan eskrimis. Mereka ada agenda dan ditaja oleh golongan tertentu antara nya melemahkan kekuatan rohani dan jasmani kita,memecahkan perpaduan Melayu,merosakkan iman dan tauhid kita dll

Hati hati dengan golongan ini...terlalu banyak penyamaran

Jangan lupa jasa Ibu,Bapa,Datuk,Nenek dan Moyang kita.

- Rosman Mat Deli (17 Julai 2014)
m taufiq a aziz said…
"Islam datang bukan untuk mengubah leluhur kita jadi budaya Arab. Bukan untuk 'aku' jadi 'ana', 'sampeyan' jadi 'antum', 'sedulur' jadi 'akhi',
Kita pertahankan milik kita, kita harus serap ajarannya, tapi bukan budaya Arabnya."

K. H. Abdurrahman Wahid
7 September 1940 - 30 Disember 2009

Popular Posts