crack


Sambung lagi cerita natang ni.



Seperti yang sedia maklum, gitar ini telah ditransformasikan dari tali nickel kepada nylon. adjustment kepada bridge (harap tak salah terminologinya) yang gua buat agak berkesan.

asal time tali nickel. guna dawai hanger je. kemproh betul.

tak banyak tukar, just alihkan besi saje.

kelunakkan tali nylon memang mantap. walaubagaimanapun, untuk mendapatkan sustain tune yang betul memang ambil masa sebab bila dah tune, dia akan lari banyak kali buat seketika. sebab tali nylon punya keanjalan melebihi nickel. jadi, bila dah set tune dia akan merenggang balik dan sampai la peak point dia.

jadi tali ini akan mempunyai tention yang tinggi secara perlahan-lahan. akibatnya..


memang diakui kayu gitar ini memang lembut sangat. tah bila dia 'meletup' tercabut macam tu. 

ok, boring nak cetita. sambung lenkali.




Comments

Popular Posts