Alex Rose


Lu orang kenal sapa Alex Rose? Gua pun tak kenal sangat dia. Kenal nama je. Muka pun gua tak cam. Boleh je gua nak type kat google. Malas aa wa.. Tapi mamat ni lagi teruk. Gua pun dia tak kenal. Cis..

Ok, gua jarang cerita benda benda pasal gua. Tak best langsung. Tapi tang ni, gua rasa nak tulis sikit. Era passionate gua dengan color buncho, brus kaler, pensel, pen hitam, kertas putih kosong, dinding, pelaka dan beberapa perkara minor. Gua start tangkap nama mamat ni masa gua beli (err, member gua kot) majalah Gempak. Ada dapat poster beso. Gambar karya dia. Kingdom Come. Tapi bukan yang kat atas tu. Ada yang lain. Aku cari kat google tak jumpa plak.

Ok, tu tak penting, cuma kat sini gua nak highlight yang lukisan tu adalah antara penyumbang terbesar kepada gua dalam mencerna idea dalam hasil karya contengan gua yang hari ni gua simpan (kononnya) untuk bawak interview. Lepas berkenalan dengan 6 string pada tahun 2001, perlahan lahan pasionate gua bertukar arah. Gua semakin 'perlahan' dalam scene ni, sehingga tangan gua gatal balik cuba menghasikan karya hebat pada 2009. Tapi tak jadi sangat. Tangan gua dah keras. Lukisan potret adalah lukisan yang menakutkan tangan gua kerana ia adalah melukis fakta. Gua suka free. Tapi takpelah. Gua try jugak.

Antara pengkarya lain yang merasuk idea gua adalah seperti Aie dengan 'blues selamanya' yang memberi infuence gua terhadap stroke line seperti juga Akira Toriyama. Tapi karya Akira adalah lebih kepada pencetus atau penyuntik spirit gua melukis komik. Shit. Kalau gua jumpa balik komik yang gua buat dulu. Mesti gua gelak. Gila babeng plagiat Dragon Ball. har harun.. Patut la PMR tak dapat 9A.

Ok. back to title. Alex Rose rock! Karya Alex Rose Rock!


peh.. nostalgia gak entry kali ni.

Comments

cekkeya said…
Gua kenal Tomok je beb. Alex Rose gua kurang kenal. Sirap Ros gua kenal a.

ps://dasat gak passionate ko nih.
tawawfayakof said…
ah. tomok. kalau aku kenal ko awal awal dulu, mesti aku ikut kakak ko kutuk ko. har har har...
AMMOSHAM said…
ok serius. semua nama yang lu sebut tu gua tak kenal...
tawawfayakof said…
kalau tak silap lu amik master kan? nama nama tu takde dalam buku pelajaran master..
tawawfayakof said…
eh, gua rasa bangga ada tukang komen yang gua tak kenal. terima kasih..
Anonymous said…
tu belum termasuk flyers utk ustaz awang. lu jgan lupa tu...

Popular Posts